Perdana Menteri , Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob Akan Luluskan Pengeluaran I-Citra RM10,00 Secara “One-Off” Bermula Januari 2022

 Mesti ramai di kalangan rakyat Malaysia yang berharap dengan kerajaan untuk melaksanakan pengeluaran wang KWSP sebanyak RM10,000 secara “one-off”.Perkara ini sangat memberi kesan yang positif kepada rakyat yang terjejas akibat pandemik Covid-19.


Ramai juga rakyat yang ingin tahu perkembangan berkenaan perlaksaan pengeluaran wang KWSP sehingga RM10,000. Walaubagaimanapun , sehingga kini tidak tahu berkenaan kenyataan rasmi yang dibuat oleh kerajaan. 

Pada aplikasi facebook baru-baru ini Datuk Seri Najib Razak telah memuat naik naik status untuk memberi peringatan kepada menteri kewangan iaitu Tengku Zafrul Aziz mengenai pengeluaran i-Citra RM10,000 secara “one-off”.Walaubagaimanapun ,pada masa kini tiada lagi sebarang isu daripada menteri kewangan.

Pada 1 komen yang telah dibuat oleh KWSP pada facebook baru-baru ini telah menjawab pertanyaan orang awam bahawa pengeluaran i-Citra KWSP buat masa ini tiada berita baharu. Anda boleh membuat semakan dari semasa ke semasa melalui laman web portsl rasmi KWSP di http://kwsp.gov.my/

Isu yang akan dibicarakan untuk kali terakhir berkenaan perlaksaan pengeluaran wang KWSP sebanyak RM10,000 secara “one-off” antara perdana menteri iaitu Datuk Seri Sabri Ismail Yaakob dengan menteri kewangan Malaysia iaitu Tengku Zafrul Aziz.

Semenjak Perintah Kawalan Pegerakan ( PKP) yang dilaksanakan sebelum ini untuk mencegah penularan wabak Covid-19 rakyat Malaysia terpaksa mengharungi kehidupan yang baharu akibat kehilangan pekerjaan , kekurangan sumber pendapatan dan diberikan notis cuti tanpa gaji.

Kesannya adalah banyak bil yang tertunggak. Oleh itu , rakyat sangat memerlukan dengan pengeluaran i-Citra sehingga RM10,000 untuk memulkan kehidupan yang baru . Tetapi sehingga kini , belum ada kenyataan rasmi mengenai pengeluaran wang terakhir.

22 Comments

  1. Unknown December 10, 2021 at 8:47 am

    Kalau dlm kwsp dah tak de duit mcm mana. takde bantuan la mcm tu.

    Reply
  2. Unknown December 12, 2021 at 2:46 am

    KLU habis duit KWSP.siapa yg MKN duit

    Reply
  3. Unknown December 12, 2021 at 2:52 am

    Rakyat sngt2 berharap agar KWSP diberi pada masa2 seperti ini untuk meneruskan kelangsungan hidup.cara ini sejajar yg blh membantu rakyat serba sedikit. Apa tak lagi pada masa sekarang ini barang semakin mematikan rakyat.

    Reply
  4. Unknown December 19, 2021 at 5:05 am

    Kau mail kau tk luluskan juga bulan depan aku terpaksa santau kau. Aku lepaskn saka2 yg ad dari nenek moyang kami. Take noted tu

    Reply
  5. Pokcorn25 December 19, 2021 at 7:03 am

    Bg je la duit tukn duit rayat juga lg pun skarang ni bantuan keuwangn dah kurang x same mcm abah kite jd pm lepas, bkc pun x masok2 lg, kerajaan ni nk cari miskin tegar yg mcm mne lg aku pun x tahu bkc fasa 2 x dapat nk tegar masak n brkemah dekat tepi jlan baru nk bg kot

    Reply
  6. Suara Anak Pribumi Sabah December 19, 2021 at 7:37 am

    Kenapa perlu bincang pasal nak keluarkan wang KWSP…
    Yang nak keluarkan..
    Keluarkan lah..
    Yang tak nak keluarkan..
    Tak paya lah keluarkan…
    Tahu..
    Kerajaan bimbang kan nasip rakyat..
    Sebab KWSP tu sajalah simpanan hari tua rakyat yg ada…
    Tapi kerajaan perlu juga ingat dan fikiran kan…
    Manusia ini ada tarikh luput..
    (Mati)
    Takkan nak biarkan rakyat mati demi nak pertahankan duit yg ada pada simpanan KWSP tu…
    Serahkan sahaja hak pencarum..
    Itu kan hak mereka..
    Jika nak juga pertahanan wang rakyat (Pencarum) yg ada pada KWSP tu…
    Beri lah bantuan..
    Bukan ada yg dapat,ada pula yg tak dapat..
    Ambil contoh BKC tu…
    Banyak orang bujang yg tak dapat..
    Sedangkan kebanyakan orang bujang yang ada bukan lagi tanggungan IbuBapa..
    Banyak orang bujang yg tak kerja atau berkerja sendiri terpaksa merempat..
    Ada pula tu yg tak cukup syarat..
    Sebab nya bukan golongan miskin tegar..
    Lupakah…!!
    Ketika menteri² nak tubuh kerajaan..
    Siapa yg mereka minta tolong…
    Ada kah hanya ada orang miskin tegar sahaja..Atau orang yg dah berkeluarga sahaja..
    Lupakah..
    Orang bujang juga banyak sumbangan dalam undi untuk seseorang menteri itu nak tubuh kerajaan..
    Takan dah dapat kedudukan…
    Orang bujang di nafikan hak untuk menerima bantuan..

    Reply
  7. Unknown December 20, 2021 at 10:50 am

    Say setuju dgn pandangan anda..btl..yang nak keluarkan keluarkan… Kenapa perlu ada banyak bantahan…kesian ramai yang sekarang ni menanggung hutang..sewa rumah bill letrik..bill air banyak tertunggak..kekadang terpaksa meminjam sana sini…

    Reply
  8. Unknown December 21, 2021 at 4:29 am

    Ramai yg terkesan waktu2 mcm ni mcm saya telah diberhenti kan kerja.bantuan satu pun saya x dpt.bila chek nama dlm lhdn tidak layak pulk.Allahu.sya bkn gji rm 4k keats.kje sbgai promoter skin care je…knpa tidak layk.pun saya x faham.harp suami sje yg kerja sekrng ni bnyk bil2 tertungk.rumh kne byr,kerta kne byr,maintenance kena byr,utility kne jgk byr,tolng faham kesusahan rakyat.

    Reply
  9. lelaki idaman December 21, 2021 at 3:01 pm

    Sampai bila rakyat harus menungu jawapan dari PM….?

    Reply
  10. Unknown December 22, 2021 at 5:51 am

    Fuckin shit ..fuckin tz..duit sendiri nk kluarkan pn susah ..babi la lu

    Reply
  11. Unknown December 24, 2021 at 12:13 pm

    Bismillah..
    Saya berharap benar duit ahli kwsp sebanyak 10k dibyr secara one off diluluskan PM dgn segera .. Sini bknnya nak ceritakan masalah saya tapi terpaksa saya katakan hampir semua permohonan bantuan kerajaan yg saya pohon tdk lulus atas alasan sijil kahwin luar negara dan urusan dlm negeri dah dpohon dan disebabkan pkp urusan jadi sangkut … Dah lah pendapatan kosong dan tdk bekerja buat masa ini( hilang pekerjaan) .. harap duit kwsp dpt diluluskan ..
    Trimkasih …

    Reply
  12. Unknown December 29, 2021 at 2:38 pm

    Kate dah x ada 10 ni msk lg memo ape cte,tetap nak 10 1off

    Reply
  13. Unknown December 29, 2021 at 2:43 pm

    Harap sgt dpt kluarkan kwsp…dpt langsaikan bil api rumah..risau sgt kena potong..dah le rumah sewa..sgn kereta rosaknye lg..masalah stg betimpa2..

    Reply
  14. Unknown December 30, 2021 at 2:53 am

    pengeluaran habis akaun 1 kwsp pun x pe .. kwsp duit kami pekerja swasta yg kerja keras, jgn jadi kwsp tu sebagai bon kerajaan nk minjam lagi.. saya tahu mana nak beranak kan ke DANA 12% TAHUNAN PULANGAN, email saya bmxqamal@gmail.com

    Reply
  15. Unknown December 30, 2021 at 1:44 pm

    Sy mngharapkn kwsp Tu je utk truskn khidupn ..sbgai ibu tunggal hidup Tampa bntuan kerajaan pun xde I citra Tu xtaula camne NK truskn khidupn nti

    Reply
  16. noor@72 January 1, 2022 at 5:41 am

    Yer laa….tak yah tunggu kerajaan naikkan dividen kwsp. Saya pun boleh kasi dividen setiap bulan 1.5% dari hasil simpanan sendiri. Email saya : noor0309@gmail.com

    Reply
  17. Unknown January 6, 2022 at 3:39 pm

    Rumah pun ada yang nk kena lelong

    Reply
  18. Unknown January 9, 2022 at 5:42 am

    Klau xnk bagi keluar biar semua xdapat ni yg terjejas banjir blh buat keluar tapi yg terjejas kerana covic ni mcm mne dah lah la dberhentikan kerja lepastu harga barang naik pendapatan kekal selama ini ad tp sekarang xde, mintak kerja pun bukan senang sekarang ni klu nk dapat kerja kene ad org dalam kebanyakan kerja pn dipolitik kan ape ni… Klu yg terjejas banjir tu blh kenape yg trjejas kerana kehilangan kerja,sedangkn duit kwsp tu kepunyaan kite juga, maksut sy adlah yg tejejas atau yg tidak terjejas semua baerhak kalau di ikutkn dlm keadaan sekarang ni..cube la fikir untuk menampung kehidupan sekarang ni jgn fikir untuk mase tua itu masih jauh lg yg sekarang ni semua trtonggal api air motor kereta dn jg rumah sewa .. mkin 2 bulan akan datang semua kene tarik dan juga kene keluar dari rumah sewa yg ti ad kerajaan fikir jgn suk inggt org yg bergaji bulan saje cube la tengok yg bergaji hari ni jga klu xnk tengok secare lansung pun intai2 la sikit ni x kerajaan sekarang ni duk jeling aje klu agak2 x blh nak pantau rakyat yg golongan bawah ni xpayah pegang la letak je jawatan senang… Bg yg Lebih layak baru satu bulan pegang dah kucar-kacir dibuatnye.. klu nk tahu gaji yg kite dapat satu bulan bersih rm800 je ank 4 kau rasa cukup ke bodah la pemikiran kau kn …dah la cko dgn org bodoh bukan die faham pun yg die pikir duit masok kat acc die org heeee germ nye aku

    Reply
  19. Unknown January 9, 2022 at 10:53 pm

    Ya btul sy org Sabah sy kerja dlm construction,, sy d berhentikan kerja masa pkp 1 14/04/2020 sampai ni hri pun blm dpt kerja baru lgi aduh klau x harap ni 10 k one off apa lgi blh d harapkan byk bantuan2 kerajaan kami x dpt pun tu yg sy harap2 kan duit titik peluh kami duit epf 10 k one off tqvm god blessed us all amen

    Reply
  20. Unknown January 10, 2022 at 3:23 am

    Betul tu,bantuan pun ala kadar saja, brg naik harga mgalahkan saham. Bantuan 3-4 bln = rm 300-500(max) Kos sara hidup rm2000( min)/bln. Amcm cover..? Buat kerja rencam pun x cover.bab hutang brlambak! Lgi azab…utilities x runding dah, bil rm500 potong trus….org masih Cuti x gaji….simpanan yg ada pun hbs cover 2thn ni…tu yg trpaksa guna kwsp…..klau x trdesak bagi upah pun ❌ kluarkan kwsp.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *