Pembayaran Bantuan Khas Covid-19 Sehingga RM1300 Akan Dilaksanakan Bermula Ogos 2021


 

Kerajaan telah membuat penguguman bahawa pembayaran Bantuan Khas Covid-19 akan dikreditkan ke dalam akaun penerima yang layak iaitu golongan miskin tegar. Bantuan ini sekaligus akan menyalurkan Bantuan Tunai kepada rakyat sebanyak 10 billion ringgit Malaysiat.


Melalui kenyataan perdana menteri ,Tan Sri Muhyiddin Yassin  melalui Bantuan Khas Covid-19 (BKC) akan memanfaatkan sebanyak 11 juta lebih isi rumah , warga emas , individu serta bujang deangan melibatkan peruntukan sebanyak RM4.6 billion ringgit.

TARIKH PEMBAYARAN

Berikut adalah merupakan tarikh pembayaran Bantuan Khas Covid-19 (BKC)  yang akan dilaksanakan bermula : 

  • Ogos 2021

JUMLAH BANTUAN BKC

Kategori Miskin Tegar

  • Isi Rumah : RM1,300
  • Bujang : RM500
Kategori B40
  • Isi Rumah : RM800
  • Bujang : RM200
Kategori M40
  • Isi Rumah : RM250
  • Bujang : RM100

JADUAL BAYARAN BKC

i. Kategori Miskin Tegar 

Isi Rumah :

  • RM500 : Ogos
  • RM500 : Disember
  • RM500 : November
Bujang :
  • RM200 : Ogos
  • RM300 : November
ii. Kategori B40
Isi Rumah : 
  • RM500 : Ogos
  • RM300 : November
Bujang : 
  • RM200 : Ogos 2021
iii. Kategori M40
Isi Rumah :
  • RM250 : Ogos
Bujang :
  • RM100 : Ogos 
Semoga dengan perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada para pembaca.

40 Comments

  1. Unknown August 5, 2021 at 10:03 pm

    Tarikh sebenar pembayaran tu bila ya?tq..

    Reply
  2. Unknown August 6, 2021 at 5:34 am

    Kita nak tau tarikh pembayaran dia bila(?)

    Reply
  3. Unknown August 6, 2021 at 7:30 am

    Klu ore yg dulu trgolong b40 tp trdaftar gkp…bile ke dpt

    Reply
  4. Unknown August 8, 2021 at 2:04 am

    boleh tahu tarikh seberna pembayara

    Reply
  5. Unknown August 8, 2021 at 4:33 pm

    tarikh tepat masuk xde dibgtau..bulan ogos lagi 22 Hari…tgu jer lah..klu x esok Lusa …mcm tu lah seterusnye smpi duit masuk..πŸ˜…

    Reply
  6. Unknown August 10, 2021 at 2:42 pm

    bilakah tarikh bayaran bkc

    Reply
  7. Unknown August 11, 2021 at 12:23 pm

    Tarikh bayaran BKC akn mula bayar awal bulan ogos atau hujung bulan ogos?

    Reply
  8. Unknown August 11, 2021 at 1:05 pm

    ye lh berapa haribulan .balik2 ogos ogos ogos ogos .lol,

    Reply
  9. Unknown August 11, 2021 at 2:01 pm

    Kretiria bujang miskin tegar dan bujang b40 m40 mcm mne yer yg di maksudkan…..bujang miskin tegar ni dan bujang b40……macam mane tu…..pencerahan sikit…keliru la…..maksud sy…..bujang miskin tegar ni jenis mcm mne dan bujang b40 jenis mcm mne…..

    Reply
  10. ren August 11, 2021 at 2:41 pm

    Kalau bpr rayuan tetap tidak lulus boleh dot ker

    Reply
  11. eddy August 11, 2021 at 2:44 pm

    Org tanye tu jawablaa….jgn diam jer

    Reply
  12. Unknown August 12, 2021 at 1:33 am

    Bila tarikh dpt bantuan?..

    Reply
  13. Tony stark August 12, 2021 at 7:29 am

    BPR bujang tambahan 100 gagal kredit.ambik tunai Kat mna.

    Reply
  14. Unknown August 13, 2021 at 7:59 am

    Kene pergi Bsn yg terdekat..bwk ic..

    Reply
  15. Unknown August 14, 2021 at 5:40 am

    Rakyat yg dpt bpn tp tk lulus bpr boleh dpt dak bkc

    Reply
  16. Unknown August 15, 2021 at 10:55 am

    Link bkc tidak pun

    Reply
  17. Unknown August 16, 2021 at 4:41 am

    ye sy langsung tkda keje tanggung 4 org bpn ke bpr tk dpt sbb gkp skrg duit pun takda

    Reply
  18. Unknown August 16, 2021 at 3:34 pm

    Apa beza BKC dan BPN? Macam benda sama saja

    Reply
  19. Aliya August 17, 2021 at 3:28 pm

    Saya rasa mcm tak adil la kerajaan ni…. suami saya bekerja welding iaitu bekerja sendiri… dengan saya sebagaj isteri tidak bekerja,bantuan yang kami dapat hanyalah gkp saja… suami perlu menangung mak mertua dan kami sekeluarga saje ada 5 orang tanggungjawab pada mak nak kena dahulukan belom lagi termasuk anak buah lagi yg duduk dengan mak, memang tak cukup, dalam keadaan lock down di negeri selangor ni memang tidak dapat cari rezeki sampingan untuk menanggung keluarga

    Reply
  20. Aliya August 17, 2021 at 3:30 pm

    Sama dengan suami saya yg nak kena tanggung 6 – 10 orang, klu selangor terua lock down mahu kami sekeluarga makan pasir agaknya

    Reply
  21. Unknown August 23, 2021 at 1:17 pm

    Bila ye bkc nak masuk ni dah 23ogos selalu jer noti bkc masuk . Banyak yg perlukan duit sekarang . Tak kasihan ke ? . Kalau hujung bulan ni pembayaran just on the point bagitahu .

    Reply
  22. Shah Shahir August 23, 2021 at 1:33 pm

    Bila tarikh sebenar nye nie…kering dh poket nie.huhh

    Reply
  23. Unknown August 23, 2021 at 3:08 pm

    Salam nk tanya tarikh pembayaran tu bila ya.bole tahu

    Reply
  24. Unknown August 24, 2021 at 5:40 am

    Bila tarikh pengkreditan bkc?

    Reply
  25. Unknown August 24, 2021 at 5:40 am

    Kat mana cari iink

    Reply
  26. Unknown August 26, 2021 at 4:18 pm

    Bila lah agak nya bntuan bkc tu,adakh rakyat diberi hrpn palsu,kesian dkt rkyat msih mnnti bntuan bkc yg sprti mne di jnji kn,ni dh nk hbs bln ogos dh, ckp bntuan bkc akn dbyr bln ogos,tlg lah memahami kami yg ssah nk dngn ekonomi skali ni, nk mkn ssah n beli brang kprluan pon ssah, please hrp pihak krajaan cpt2 lah ambk tindkn

    Reply
  27. Unknown August 27, 2021 at 1:35 pm

    Bulan ogos hanya tggl beberape hari aje lagi..dah nk abis bulan dah..tp duk umum ogos5x masuk tak jugak..fikir la rakyat dgn covid ni kerja pom xmcm dulu dah..kewangan rakyat pom semakin susut..pihak atas hanya tahu gaduh dlm politik..mntk maaflah kalau sape2 yg terase..tp sy rakyat mlysia jugak lebih dri terase dh..bahkan rakyat lain pom same terase

    Reply
  28. Unknown August 27, 2021 at 3:43 pm

    Rasenye bulan ogOS je yg juMPE..yg bg bantuan pon blom jumpe tarikh ble nk bg..tercirik menunggu

    Reply
  29. hafizan August 30, 2021 at 1:16 am

    dah 30ogos dah,haram xdapat pun… πŸ€¦πŸ½πŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦πŸ€¦πŸ»πŸ€¦πŸΎπŸ€¦πŸ½β€β™€οΈπŸ€¦πŸΎβ€β™€οΈπŸ€¦πŸΌπŸ€¦πŸ»β€β™€οΈπŸ–πŸ–πŸ–

    Reply
  30. hafizan August 30, 2021 at 1:32 am

    DAH 30 OGOG DUIT XDAPAT PUN… MCM HARAM…πŸ€¦πŸ»β€β™€οΈπŸ€¦πŸΌπŸ€¦πŸΎβ€β™€οΈπŸ€¦πŸ½β€β™€οΈπŸ€¦πŸΎπŸ€¦πŸ»πŸ€¦πŸ€¦πŸ½πŸ€¦πŸΌβ€β™€οΈπŸ–πŸ–πŸ–πŸ½πŸ½πŸ½

    Reply
  31. Unknown August 30, 2021 at 4:45 am

    Mana ni X masuk pun dlm acc. Kata Ari ni

    Reply
  32. hafizan August 30, 2021 at 11:11 am

    Semua orang dah kena tipu babi betul… Tunggu2 xmasuk2

    Reply
  33. hafizan August 30, 2021 at 1:04 pm

    semua dah kena tipu…. πŸ€¦πŸΌβ€β™€οΈπŸ€¦πŸ½πŸ€¦πŸ€¦πŸ»πŸ€¦πŸΎπŸ€¦πŸ½β€β™€οΈπŸ€¦πŸΎβ€β™€οΈπŸ€¦πŸΌπŸ€¦πŸ»β€β™€οΈπŸ€¦β€β™€οΈπŸ–πŸ–πŸ–πŸ½πŸ½πŸ½

    Reply
  34. hafizan August 31, 2021 at 3:07 am

    tengok!!! 31ogos,duit xmasuk lagi…!!!πŸ€¦β€β™€οΈπŸ€¦πŸ»β€β™€οΈπŸ€¦πŸΌπŸ€¦πŸΎβ€β™€οΈπŸ€¦πŸ½β€β™€οΈπŸ€¦πŸΎπŸ€¦πŸ»πŸ€¦πŸ€¦πŸ½πŸ€¦πŸΌβ€β™€οΈ memang babi btl… πŸ–πŸ–πŸ–

    Reply
  35. hafizan August 31, 2021 at 1:40 pm

    bantuan apa…!!! 31OGOS DAH HARAM XMASUK DUIT!!!

    Reply
  36. Unknown August 31, 2021 at 1:55 pm

    Macam mane nak apply ini

    Reply
  37. Unknown September 18, 2021 at 2:42 am

    Saya golongon B40 langsung x dpt BHC chek nama tidak layak..saya dh diberhnti kerja sejak fist pemdemik.sekrng satu bantuan pun x dpt.allahu

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *