Bantuan Barangan Dapur Sebanyak RM100 Sebulan Selama 3 Bulan


 

Prihatin Kasih telah membuat satu inisiatif dalam membantu rakyat untuk membeli barangan dapur selama 3 bulan  khususnya bagi golongan miskin dengan melibatkan peruntukan sebanyak RM100 juta serta dapat memanfaatkan kepada 300 000 isi rumah yang golongan miskin.


Progam Prihatin Kasih ini akan membayar secara “one-off” melalui kad pengenalan MyKad dan seperti biasa pembayaran ini akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut negeri yang telah ditetapkan. Penerima yang layak adalah berdasarkan diambil daripada pangkalan data dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan e-kasih serta akan disemak silang daripada pangkalatan data Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

Menteri Kewangan Malaysia iaitu Tengku Zafrul Aziz jgua telah mengatakan bantuan beli barangan dapur sudah dilaksanakan pada 1 Julai 2021 yang lepas bagi bandar Kuala Lumpur & Selangor kepada golongan isi rumah miskin.

KADAR BANTUAN

Penerima yang layak menerima bantuan barangan dapur akan menerima sebanyak 

  • RM100 sebulan selama 3 bulan

CARA PEMBAYARAN

Perlaksanaan pembayaran pula akan terus dikreditkan ke dalam akaun Mykad penerima. Sekiranya elaun bantuan sudah masuk anda boleh gunakan untuk membeli barangan dapur di tempat kawasan yang telah ditetapkan.

SENARAI 300 RANTAIAN PASAR RAYA & KEDAI RUNCIT

Seperti sedia maklum , bantuan barangan dapur boleh digunakan pada tempat pasar raya :

  • Giant
  • Mydin
  • Milimewa
  • Pacific
  • Econsave
  • 99Speedmart 
  • Lotus Stores (TESCO)
  • The Store
  • Kedai Runcit

TARIKH PEMBAYARAN

Berikut adalah merupakan tarikh pembayaran yang akan dilaksanakan :

CARA MEMBUAT SEMAKAN KELAYAKAN

Semak kelayakan ini boleh dilakukan melali laman web portal rasmi di : 

Maklumat tambahan , sekiranya anda lulus dalam bantuan barangan dapur akan menerima SMS dari Mykasih bagi mengesahkan status kelayakan serta tarikh dan masa untuk taklimat orientasi di kedai runcit yang berdekatan dengan tempat tinggal.

MAKLUMAT LANJUT

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan berkenaan bantuan barangan dapur daripada Mykasih , anda boleh terus layari di :

    23 Comments

    1. Unknown July 8, 2021 at 8:20 pm

      大腦是人每日的應用品不要當成襬設品,有時感受比知識重要,人民已經是苦不堪言,你們卻一拖再拖,8月

      Reply
    2. Unknown July 10, 2021 at 2:33 pm

      Hai..mcm mana nak mohon ni..

      Reply
    3. Unknown July 10, 2021 at 11:19 pm

      Macam mana nak mohon

      Reply
    4. Unknown July 11, 2021 at 10:38 am

      Boleh dapat link tak

      Reply
    5. Unknown July 12, 2021 at 12:31 pm

      Macam mana nak mohon bantuan ni..saya memang perlukan bantuan ini

      Reply
    6. Unknown July 12, 2021 at 3:00 pm

      Knapa aku tidak dapat,sedangkan aku my kad Ba

      Reply
    7. lyboh July 12, 2021 at 3:10 pm

      Sya tak dapat bantuan mykasih,mohon pencerahan. Sya warga oku

      Reply
    8. Unknown July 12, 2021 at 4:02 pm

      Letak la link untuk orang mohon dan buat semakan sekali kalau betul nak membantu. Tu pun susah ke?

      Reply
    9. Unknown July 12, 2021 at 10:13 pm

      Macam mana nak mohon,link pun x de

      Reply
    10. Unknown July 13, 2021 at 2:04 am

      assalammualaikum…macam mana nak mohon ye..

      Reply
    11. Unknown July 13, 2021 at 2:36 am

      Macam mana nak mohon

      Reply
    12. Unknown July 13, 2021 at 4:40 am

      Iya macam mana nk mohon baru..ayah saya yg ada pom xboleh chek chek tiada rekod

      Reply
    13. Unknown July 13, 2021 at 12:32 pm

      Mcm mn nak mohon

      Reply
    14. Unknown July 15, 2021 at 7:48 am

      Mcm mana nak mohon

      Reply
    15. Unknown July 20, 2021 at 2:56 pm

      Sy memerlukan betul bantuan ni tapi tidajt dapat,apa punya sistem ni.,,jadi orang yg tidak punya apa2 kalau tidak mendaftar dengan e-kasih sbb tiak tahu dimana memohon mcmana??

      Reply
    16. Za July 27, 2021 at 10:00 am

      Nak Bantu tolong la bagi link utk memohon rm600 sebulan sgt2 memerlukan .TQ utk Kerajaan perihantin

      Reply
    17. Unknown August 6, 2021 at 5:29 pm

      haram jadah ni post kat telegram macam2 bantuan tiap hari update pasal bantuan tp 1 apa pun xdpt.nak tunjuk kat sape tu ea sbenar nya..

      Reply
    18. Unknown August 6, 2021 at 5:38 pm

      aku dr awal lg da mnyirap bantuan tu la bantuan ni la nk mohon kne pegi lhdn la zakat la kene cop ketua kampung la.

      Reply
    19. Unknown August 22, 2021 at 6:18 pm

      Jgn bg menyusahkan org lg, kte semua ni nk bantuan, tapi apa yg dibantu pun x tahu, bg suruh mohon tp ssh nk dpt link.. Jgn mcm alah2 bagus nk bantu..tp x ada…

      Reply
    20. Unknown August 30, 2021 at 1:54 pm

      Klau nak mohon pun di suruh buat mcam2…lg satu klau dah mohon tak tentu dpt sbab under jkm…paham2 je la klau under jkm dorg akn dtg rumah n siasat klau rumah tu ada TV,peti ais n mesin basuh jgn mimpi nak dpt….sbab pernah berlaku dekat mak sy dulu…

      Reply

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *